Vanencompetitie

Tijden vanencompetitie 09-04-2022 bekend 
 
 
 
In samenwerking met sportschool bushido organiseren wij sinds 2017 de IOGKF midden Nederland vanencompetitie. 

Deelnemers krijgen hierbij 4x per jaar de mogelijkheid om deel te nemen aan kata en of kumite wedstrijden.

Februari/maart in Elst (Ut), mei/juni in Tiel, augustus/ september in Tiel, november/december in Elst (Ut).  

 

Puntentelling Vanencompetitie

Deelnemers worden beloond voor hun inzet en ontvangen bij winst, gelijkspel en verlies punten. Twintig punten voor een gewonnen partij, 15 punten voor een gelijkspel en tien punten voor een verloren partij. Elke deelnemer wordt beoordeeld over vier wedstrijden. De punten van de verschillende competitiedagen worden bij elkaar opgeteld. Aan het eind van elke competitiedag ontvangt elke deelnemer een diploma met het actuele puntentotaal. Elke keer als een deelnemer er 100 punten bij heeft, ontvangt deze een vaantje corresponderend met een bandkleur. Bij 800 punten ontvangt de deelnemer een trofee en promoveert deze naar een hogere klasse. De vanencompetitie kent geen verliezers. De puntentelling van Kata en\of Kumite staan los van elkaar en worden niet bij elkaar opgeteld.

 

Kata individueel

Kata is een gevecht met een denkbeeldige tegenstander. Je beeld een tegenstander in en gaat hiermee het gevecht aan. Denk hierbij aan een vaste vorm die je loopt, kortom een vast patroon. De kata wordt in de wedstrijdvorm beoordeeld op: kracht, focus/concentratie, inleving, en lenigheid.

Deelname is mogelijk voor karateka's van 5 t/m 17 jaar. Dit is een onderdeel van de competitiedag. 

 

Kumite individueel

Kumite staat ook wel bekend als het sparren. Bij het sparren is het de bedoeling om punten te behalen bij je tegenstander. Snelheid, reactievermogen, explosiviteit en de juiste controle zijn hierbij belangrijk. Punten kunnen alleen behaald worden door met controle een correcte trap of stoot te plaatsen boven de band. Bij te hard contact worden strafpunten toegekend. Een sparwedstrijd win je wanneer je meer punten hebt gescoord dan je tegenstander

Deelname is mogelijk voor karateka's van 5 t/m 17 jaar. Contact op het gezicht is niet toegestaan. Voor het onderdeel kumite zijn wedstrijdmatten aanwezig. Karatehandschoenen en bitjes zijn voor iedereen verplicht. Voet en wreefbeschermers zijn verplicht vanaf 12 jaar. De eerste vanencompetitie kunnen deze geleend worden daarna dienen ze zelf worden aangeschaft.

 

Demonstratie wedstrijden

Dit onderdeel is bedoeld voor karateka's, wit t/m bruine band, in de categorie jeugd (10 t/m 13 jaar) en categorie jeugd (14 t/m 17 jaar). De demonstratieteams bestaan uit minimaal drie en maximaal vijf personen. De maximale duur van de demonstratie is 3 minuten. De inhoud van de demonstratie is geheel vrij invulbaar maar dient een motiverend en vormend karakter (normen en waarden) te hebben voor onze jeugdkarateka’s. Ook ludieke demonstraties zijn toegestaan. De beoordeling vindt plaats door een (publieks)jury die op de wedstrijddag wordt samengesteld. De winnende teams uit beide categorieën ontvangen op de wedstrijddag een wisselbeker. De wisselbeker blijft eigendom van de organisatie. De demonstratie deelnemers ontvangen voor elke demonstratie punten die gedurende hun deelname worden opgeteld. 

Dit onderdeel is van bijzondere waarde voor de deelnemers, die veel plezier beleven aan de voorbereiding maar ook veel ervaring opdoen als karateka. Voor de aanwezige jeugdkarateka's werkt het heel motiverend en voor de ouders is het een welkome afwisseling in het programma.